Klemen Grošelj: Popolne varnosti ni nikjer na svetu. Slovenija pa po številnih analizah, tudi mnenju turistov, spada med bolj varne države na svetu

Na prvem programu nacionalnega radia je sinoči potekalo zadnje tretje soočenje. Prva tema o kateri so gosti soočili svoja mnenja je bila varnost v Evropski uniji. Dr. Klemen Grošelj je poudaril, da popolne varnosti ni nikjer na svetu, ob tem pa pomiril, da Slovenija pa po številnih analizah, tudi mnenju turistov spada med bolj varne države na svetu. Migracije so globalni problem in migracije, ki predstavljajo problem so ilegalne migracije. Pri zagotavljanju varnosti ne bo dovolj samo nadzor zunanjih meja, ampak učinkoviti sistemi zagotavljanja varnosti znotraj unije, predvsem pa reševanja situacij v državah od koder migranti prihajajo. Naš cilj mora biti, da se zagotovi učinkovito varovanje zunanjih meja. To kar pa se dogaja na notranjih mejah pa je erozija osnovnih vrednot Evropske unije.

V drugem delu soočenja je bila debata namenjena neizogibnim podnebnim spremembam. Klemen Grošelj je tu izpostavil dvoplatnost problema, ki je na eni strani sociološki, na drugi tehnološki. Potrebno bo spremeniti način življenja, kot je na primer zmanjšana uporaba plastike. Na drugi strani pa bomo morali rešiti vprašanje kako bomo s tehnologijami nadomestili fosilna goriva, ki so zagotovo eden večjih okoljskih problemov.

Pri temi prihodnosti Unije na področju informacijske tehnologije se je Grošelj strinjal, da sta kibernetska in informacijska varnost dve zelo pomembni vprašanji. Upa, da bomo imeli Evropsko unijo, ki bo sposobna razviti učinkovite obrambne sisteme. Predvsem pa bo potrebno zelo premišljeno določiti, kdo bo upravljal s sistemi varovanja, da ne bo prišlo do zlorab.

Celotno soočenje si lahko poslušate tukaj.