»Naša majhnost se pozna predvsem po tem, da ne znamo stopiti skupaj.« Irena Joveva na soočenju na POP TV

Sedem strank je sinoči na televiziji POP TV soočilo svoja mnenja o aktualnih evropskih temah in temah, ki bodo aktualna v prihodnosti, predvsem v novem mandatu Evropskega parlamenta.

Na začetku so kandidati predstavili vsak svoj predmet, ki so ga prinesli s seboj in jim simbolizira Evropsko unijo. Irena Joveva je prinesla potni list, ki predstavlja simboliko padca mej znotraj Unije in svobodno gibanje. »Kot otrok sem spremljala evforijo ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Danes pa si ponovno želim, da bi notranji nadzor na mejah izginil in potnih listov za potovanje znotraj Unije ne bi več potrebovali

Javnomnenjskih anket, ki kažejo različen rezultat volitev v nedeljo Irena ni želela komentirati. Poudarila je, da stranka LMŠ trenutno nima poslanca v Evropskem parlamentu, in če bo eden bo to uspeh.

Unija je enakopravna članica, ni pa občutka, da je enakovredna, ker se poslanci v zadnjih mandatih niso znali poenotiti in bolj povezati pri interesih Slovenije.

Naša majhnost se pozna predvsem po tem, da ne znamo stopiti skupaj. Bolje rečeno, niso znali stopiti skupaj,

se je Irena odzvala na temo o moči, ki jo Slovenija ima v Bruslju.

V odzivu na temo vstopa Hrvaške v schengensko območje je bila Irena Joveva jasna. Trenutno je  neodgovorno govoriti o blokadi Hrvaške pri vstopu v schengensko območje. Dejstvo je, da mora najprej izpolnjevati evalvacijske pogoje. Če bo izpolnjevala te pogoje, potem naj vstopi. Pred tem pa bo prišlo tudi do političnega odločanja o njenem vstopu v Schengen, tu pa bo pomembna tema Hrvaško upoštevanje vladavine prava.

Dotaknili so se tudi problematike migracij. Tu se strinjam s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, da je bil protest v Črnomlju po ugrabitvi gospoda iz Bele krajine strankarski shod in da nekatere politične opcije situacijo z migracijami izkoriščajo v politične namene. Predsednik vlade se zaveda situacije na meji. Če bo potrebno je vlada pripravljena na dodatne ukrepe, ki bodo zagotavljali varnost na tem območju.

O temi poslanskih plač v Bruslju so imeli kandidati, ki so že bili na mestu evroposlanca veliko povedati. Predvsem je bilo slišati veliko izmikanja pri vprašanju o višini plače. Irana Joveva je ponovno poudarila, da njena vrednota ni denar, ampak delo. »Mogoče se sliši kot floskula, ampak je dejstvo,« je poudarila. Prejemki evroposlanca so javni denar in bi jih morali javno razkriti.

Celotno soočenje si lahko pogledate tukaj.