Irena Joveva v Mariboru o izzivih vzhodne regije

Irena Joveva se je danes mudila v Mariboru kjer se je srečala z vodstvom občine, univerze in SNG Maribor.

V prostorih mestne občine Maribor se je najprej srečala z županom Sašo Arsenovičem. Pogovarjali so se o predlogih za rešitev težav, ki tarejo občino. Predvsem pa je bil namen srečanja vzpostaviti stik za sodelovanje občine pri prizadevanjih za bolj učinkovito črpanje evropskih sredstev in kako se bo Irena kot evroposlanka lahko zavzemala za pomoč pri rešitvah.

Na obisku v SNG Maribor se je srečala s celotnim vodstvom ustanove, z direktorjem Danilom Roškerjem pa sta se pogovorila o aktualnih izzivih s katerimi se sooča tako SNG, kot kultura v Mariboru. Pridobivanje sredstev je eden največjih izzivov s katerim se spoprijemajo, saj bi z njimi na njihove odre lažje in bolj kvalitetno implementirali kulturne vsebine na njihovih odrih.

Ob zaključku obiska Maribora se je Irena Joveva srečala še z rektorjem univerze v Mariboru prof. dr. Zdravkom Kačičem. Ta je v predstavitvi izzivov za prihodnost izpostavil odgovornost, ki jo univerza za to kohezijsko okolje ima. Največji problem predstavlja nazadovanje vzhodne regije v razvoju v primerjavi z zahodno regijo. Vzhoda kohezijska regija namreč napreduje počasneje od zahodne. Zato bo nujno treba spremeniti vzorec razvoja, sicer bo napredek te regije se počasnejši. Joveva se je na koncu pogovora zavezala, da bo, kot evroposlanka trud vložila v povezovanje vseh deležnikov, da zadeve začnejo reševati in odvijati v pravo smer.