Dr. Klemen Grošelj na soočenju o kakovosti hrane in okolja v katerem bomo živeli

Sinoči se je na prvem programu nacionalne televizije odvilo drugo v nizu treh soočenj na javni televiziji. Kandidati iz devetih različnih strank so soočili mnenja o dveh zelo perečih aktualnih problematikah Evropske unije, ki bosta pomembni tudi v prihodnje, kakovost hrane in okolja v katerem bomo živeli.

»Evropska unija ima kontrolo varnosti hrane na enem najvišjih nivoju na svetu. Težava je, če se pravil ne spoštuje,« je uvodoma poudaril Klemen Grošelj. Evropska unija lahko s strožjim nadzorom marsikaj prepreči. Eden od ukrepov, ki bi lahko preprečil dogodke s poljskim mesom je zmanjševanje prehrambnih verig, kar pomeni, da bi se dalo večji poudarek na lokalno pridelani hrani, kjer je nadzor enostavnejši in korektnejši.

Kako naj potrošnik zazna, da je slabo hrano? »Kakšno hrano bomo jedli je odgovornost Evropske unije in države,« je prvi sklop soočenja zaključil Grošelj.

V drugem delu soočenja so sogovorniki izmenjali mnenja o prihodnosti skrbi za čistejše okolje v katerem bomo živeli.

»Na eni strani imamo problem tehnološkega napredka, kjer bo potrebno povečati v laganja v tehnološki razvoj tehnologij, ki bodo nadomestile umazano tehnologijo. Na drugi strani pa se mora vsak posameznik zavedati kaj lahko naredi za bolj čisto okolje.« Ob tem je Klemen Grošelj navedel primer plastičnih vreč, ki so bile še nekaj mesecev nazaj samoumevne, danes pa njihova neuporaba postaja standard.

Celotno soočenje si lahko ogledate tukaj.