Irena Joveva na soočenju: S strahom se ne sme trgovati

Glavna tema prvega televizijskega soočenja na prvem programu nacionalne televizije so bile migracije in aktualno dogajanje na področju nelegalnih prehodov Slovenske meje. Na tem področju po besedah Irene Joveve Evropsko unijo čakata dva velika izziva. Evropska unija mora začeti bolj učinkovito delovati na področju varovanja znanje meje Unije  in reševati problem migracij pri njihovem izvoru.

Strah je treba poslušati in s strahom se ne sme trgovati,

se je na izkoriščanje migracijske problematike za volilno kampanjo odzvala Joveva in zagotovila, da ima  policija situacijo pod nadzorom, kljub temu pa je potrebno prisluhniti ljudem. Za pomoč je bila zaprošena tudi vojska kolikor bo potrebno.

Slovenija pa ima tudi še vedno nerešen problem meje s Hrvaško. Evroposlanci iz Slovenije niso bili dovolj glasni, odločni in enotni pri zahtevi uveljaviti arbitražne razsodbe. Od predsednika Evropske komisije Juckersa smo zahtevali samo to, da se postavi na stran vladavine prava, je bila odločna pri oceni dela slovenskih evroposlancev pri uveljavljanju arbitražne razsodbe.  Hrvaška pa je kljub temu, da ni spoštovala vladavine prava vseeno dobila zeleno luč za vstop v Evropsko unijo.

Med sogovorniki so bila deljena mnenja okrog odločitve premierja, da ne nagovori poslancev v Evropskem parlamentu.

Prepričana sem, da bo predsednik vlade Marjan Šarec izkoristil možnost nagovora evropskih poslancev v Bruslju v novem sklicu Evropskega parlamenta,

je v odzivu na očitke sogovornikov povedala Jaoveva.

Na soočenju so se kandidati strinjali in podprli cepljenje otrok. »Podpiram cepljenje in prav je, da smo pri tej temi enotni,« je na koncu soočenja poudarila nosilka liste LMŠ na volitvah v Evropski parlament Irena Joveva.

Posnetek soočenja najdete tukaj.