Edis Rujović: Bodimo kreatorji in ne sledilci

Danes 9. maja obeležujemo dan Evrope. Med glavne vrednote EU uvrščam mir. Za varnost v Evropski skupnosti pa smo dolžni in moramo skrbeti vsi skupaj. Med prednosti uvrščam tudi enotno denarno valuto, prost pretok blaga in ljudi, enotno okoljsko politiko in pa seveda izmenjavo praks, znanja in veščin v okviru programa Erasmus.

Danes pri ljudeh vse prevečkrat vlada prepričanje, da je EU nekaj samoumevnega, da je nekje daleč.

Smo polnopravna članica Evropske skupnosti. Ravno zaradi slednjega lahko in moramo soustvarjati evropsko politiko. V vsaki skupnosti pa morajo vsi delovati usklajeno, povezovalno, zlasti pa so pomembni skupni cilji oz. vrednote. Skupne vrednote unije je potrebno negovati, ceniti in predvsem živeti.

Prepričan sem, da vpliv Slovenije na EU ni tako nepomemben, kot se ga je na žalost zadnjih nekaj let prikazalo. Žalosti me dejstvo, da nam ostali pripisujejo večje možnosti in vpliv na sooblikovanje EU politike, kot pa se je zavedamo mi sami.

S pravim, načelinim, strateškim in profesionalnim pristopom je Slovenija lahko pomeben člen v Evropski skupnosti. Imamo vse potenciale, da smo na posameznih področjih po zgledu naših znanstvenikov, inženirjev, raziskovalcev, pa nenazadnje tudi naših športnikov, v Evropi kreator in ne sledilec, kot smo temu bili vse prevečkrat priča do sedaj.

Edis Rujović, kandidat stranke LMŠ za volitve v Evropski parlament