Rudi Spruk: Evropi lahko pokažemo, kako se to dela

Preprosto vprašanje, ki se v teh dneh pogosto pojavlja. Zakaj kandidiram? Odgovor nanj je malo kompleksnejši. Več stvari je, ki so me pripravile do tega koraka.

Priznam, da me že od malih nog zanima družbeno-politično delovanje. Večini ljudi je politika nezanimiva, zato se mi zdi pomembno, da se tisti, ki nam je tako udejstvovanje zanimivo, aktiviramo. Odločil sem se, da prestopim mejo kritiziranja in se aktivno vključim v dogajanje. V veliko čast mi je, da sem na listi stranke Lista Marjana Šarca dobil priložnost kandidirati v Evropski parlament. Vlogo sprejemam z vso odgovornostjo, saj se bom v primeru izvolitve zavzemal za pošteno proevropsko politiko, ki bo pozitivno vplivala na Slovence in vse Evropejce. Evropa nam lahko da marsikaj , so pa tudi zadeve, s katerimi lahko mi pomagamo Evropi in s svojim doprinosom prispevamo k skupni blaginji. Izpostavil bi dve zadevi, ki se mi v prihodnjem mandatu zdita pomembni.

Prva  je prostovoljstvo.

Ko starejši na mlajše prenašajo vzgojno poslanstvo, večkrat slišimo stavek: »Bodi dober človek in delaj dobra dela«. Potem včasih kakšen mladenič ali mladenka reče: »Če bom delal dobra dela, bom dober človek. Kaj pa so dobra dela?« Dobrih del je veliko vrst. Za ljudi, ki jih imamo radi, večkrat sami od sebe  naredimo dobro stvar, za katero ne pričakujemo nobenega povračila. Ko vidimo, da to ljudem veliko pomeni, smo srečni. Če želimo doživeti več takšnih občutkov, se lahko priključimo kakšni prostovoljni organizaciji. O prostovoljstvu se žal največ govori ob večjih nesrečah. Takrat se omenjajo gasilci, civilna zaščita, Rdeči križ, Karitas in morda še kdo.  V Sloveniji imamo tudi ogromno manjših, in zato nič manj pomembnih, prostovoljnih organizacij, v katerih deluje res veliko ljudi. Zakaj vam to pripovedujem? Ker vem, da je prostovoljstvo tako pomembno in tako vključeno v družbo, da bi se družbeni sistemi brez njega podrli. Povsod. Pri nas, v Evropi in drugod po svetu. Slovenija v organiziranem prostovoljstvu spada v sam evropski vrh. Otrokom že v vrtcih privzgajajo ta čut, ki se kasneje samo še razvija. To je naš potencial. Sam se že vrsto let zelo aktivno ukvarjam s prostovoljstvom. Vem, da na tem področju lahko naredim marsikaj, zato sem se tudi zaradi tega odločil, da na listi stranke LMŠ kandidiram za evropskega poslanca.

Evropi lahko pokažemo, kako se to dela. Slovenija je lahko primer dobre prakse.

Predvsem je to za našo državo priložnost, da se na tem področju pokaže kot enakovredna največjim državam članicam. S skupnim delovanjem v organiziranem prostovoljstvu lahko ostalemu svetu  pokažemo, da v Evropi delamo dobra dela in še naprej ostajamo dobri ljudje.

Druga zadeva je vloga našega malega gospodarstva,

saj velik delež le-tega predstavljajo mala in srednja podjetja v zasebni lasti. Žal o teh podjetjih ne vemo prav veliko. Kljub svoji uspešnosti se v medijih ne pojavljajo prav pogosto. Zato je širša javnost še vedno bolj seznanjena z delovanjem nekaterih velikih podjetij, ki so prisotna na našem trgu, kar je žalostno,, saj mala in srednja podjetja predstavljajo velik slovenski gospodarski potencial. Večkrat poslušamo o begu možganov in odhajanju mladih v tujino. Zaradi situacije jih do neke mere lahko razumemo. Če bi namreč uspešna manjša podjetja dobila več priložnosti za predstavitev, bi mladi dobili informacije, kaj slovenski trg dela sploh ponuja in bi se marsikdo, o tem sem prepričan, odločil ostati doma. Zavzemal se bom, da pride do tega. Zavedamo se namreč, da slovenska podjetja izdelujejo zelo kvalitetne izdelke z visoko dodano vrednostjo. Žal prihaja do tega, da se zaradi cenejše delovne sile in nižjih stroškov dela kupci raje odločajo za podjetja iz vzhodnejših članic Unije. Res je, da so nekatere države Unije cenovno ugodnejše. A je prav tako res, da je zaradi tega posledično kvaliteta slabša. Ker je cena velikokrat glavni dejavnik, zaradi nekonkurenčnosti posledično neupravičeno trpijo tudi uspešna slovenska podjetja. Imamo znanje, samo obdržati ga moramo doma. Imamo izkušnje in vse pogoje, da slovensko gospodarstvo ostane med najboljšimi v Evropski uniji. Zavzemal se bom, da ustvarimo temu primerne pogoje. Predvsem za to, da se kvaliteta ovrednoti, oziroma, da se za enako kvaliteto povsod plača enaka cena. Tako bo slovensko gospodarstvo postalo konkurenčno in bo lažje prodiralo na najpomembnejše evropske in svetovne trge, kamor tudi spada.

Seveda je odprtih še ogromno tem, ki jih bo v prihodnosti treba obravnavati. Ne bo vedno lahko, vendar verjamem, da je z znanjem, trdno voljo in pravo ekipo marsikaj mogoče. Če zmoremo doma, zmoremo tudi v Evropski uniji.

Rudi Spruk, kandidat LMŠ za volitve v Evropski parlament