Edis Rujović: Z negovanjem solidarnosti krepimo enotnost Evropske unije

Pred 11 leti sem pridobil volilno pravico. Bilo je leto 2007. Ravno v času, ko sem na evropsko skupnost gledal kot projekt, ki je zasnovan na pravih vrednotah in te vrednote s polnimi pljuči tudi živi.

Niti slutil nisem, da za vogalom preži finančno-gospodarska kriza. Ko smo prve posledice začutili v Sloveniji, sem si mislil, da bo Evropska unija že znala odgovoriti na izzive in se hitro odzvati.

Vse skupaj se je dogajalo ravno v času študija, ko sem bil skupaj s sošolci zelo optimistično naravnan. Ukrepi evropske politike pa nikakor niso bili v skladu z mojimi pričakovanji. Pričakoval sem, da bo solidarnost kot temelj Evropske unije, prevladala in da bo odgovorno obravnavana tudi socialna problematika. Žal ni bilo tako.

Solidarnost je temeljna vrednota naše družbe. Prav tako je temeljna vrednota Evropske unije. Za delovanje solidarnosti je nujno potrebno prevzeti odgovornost do skupnosti. Vsekakor je osnovni pogoj, da v skupnost verjamemo. V njej je namreč potrebno spoštovati in izpolnjevati pogoje, ki jih določi skupnost sama. Solidarnost in nadvladje oz. egoizem nista kompatibilna.

V Sloveniji imamo sistem, ki temelji na solidarnosti. Starša sta mi večkrat povedala, da sem dolžan ceniti možnost brezplačnega šolanja, ki temelji na plečih vseh, ki delajo, ustvarjajo in polnijo blagajno, da lahko, ne glede na njun socialni položaj, dokončam katerikoli študij.

Solidarnost tesno povezujem tudi s strpnostjo. Sprejemati raznolikost temelji na zavedanju, da je potrebno skrbeti za druge in drugačne od nas samih. Danes je žal vse preveč površinske strpnosti, kar sam opredeljujem kot sposobnost zaznati drugačnost, pri čemer pa ni pravega sprejemanja drugačnosti.

Starša sta me vzgajala s solidarnostjo v mislih. Izoblikovala me je skupnost, prijatelji in znanci.

Ko se v moji družini soočimo z izzivom, vsi priskočimo na pomoč tistemu, ki jo potrebuje, ne da bi se ozirali na lastne potrebe in želje. Vsi delamo za skupni cilj. Vsem blaginja pomeni enako – obstoj družine. Ne prevladuje ego in osebni interesi. Enako sem občutil in z velikim ponosom počel v športu. Pred vsako tekmo je bil cilj zmaga kluba, ekipe. Nič ni pomenilo, če sem zadel največ zadetkov, ekipa pa je izgubila.

Aktivizem Grete Thunberg je tudi solidarnost. Prevzela je torej odgovornosti in začela opozarjati na problematiko podnebnih sprememb. Skrbi jo, kaj bo z našim planetom, kako bodo živeli naši zanamci. Prav tako sem pri odločitvi kandidature prevzel del odgovornosti, saj si želim, da bodo moji otroci živeli v enotni, solidarni, varni in predvsem v Evropski uniji manjših razlik med bogatimi in revnimi. Mladi smo dolžni v solidarnem duhu prevzeti odgovornost za boljšo prihodnost naših otrok in naših staršev. To razumem kot solidarnost.

Solidarnost na ravni Evropske unije si predstavljam na način, da ko gre eni članici slabo, priskočijo vse brez izjeme na pomoč. Slednje deluje, ko vsi skupaj verjamejo v skupnost. Zlasti, če vidimo dobrobiti skupnosti, katerih ni malo. Žal v zadnjih nekaj letih temu nismo priča. Opaziti je vse večje težnje po individualizmu. To ni solidarnost, to ni naša prihodnost. Naša prihonost je v enotni evropski skupnosti. Z negovanjem solidarnostnih vrednot, krepimo tudi enotnost evropske skupnosti

Danes štejem 29 let in še vedno sem prepričan, da je Evropska unija dober projekt. Res pa je, da politika zadnjih deset let ni pravočasno odgovorila na izzive in pri tem ni upoštevala temeljnih evropskih vrednot: mir, človeško dostojanstvo, enakost, svoboda, pravna država itd.

Ne želim si takšne Evropske unije, pač pa unije, ki bo imela posluh za malega človeka.

Edis Rujović, kandidat stranke LMŠ za poslanca v Evropski parlament